«

Căutare

Cunoştinţe profesionale

Prelucrarea lacurilor şi a lazurilor pe bază de apă

 

Avantajele sistemelor de lacuri pe bază de apă faţă de materialele pe bază de diluant sunt mai importante decât s-ar crede în zona vopsitoriei. Lazurile şi lacurile pe bază de apă oferă, printre altele, avantaje la obţinerea documentaţiei din partea organizaţiilor profesionale, la emisiile produse, la proiectarea instalaţiilor de filtrare şi a celor electrice, pentru pericolele de explozie şi de incendiu şi pentru sănătatea angajaţilor.

Beneficii suplimentare din punct de vedere al tehnicii de vopsire, cum sunt renunţarea la ventilarea încăperii, reducerea controlului temperaturii încăperii şi scurtarea radicală a timpilor fazelor de vopsire sunt sugerate deseori, dar în realitate nu sunt realizabile fără a limita rezultatul vopsirii. Pentru a evita defectele de vopsire dorim să vă atragem atenţia asupra punctelor următoare:

 

1. Evacuarea umidităţii şi temperarea
Concepţia conform căreia nu este necesară o aerisire în cazul lacurilor pe bază de apă, deoarece nu conţin diluanţi organici, este incorectă. Stratul de lac nu se poate usca atât timp cât conţine apă. De aceea este foarte important să fie asigurată aerisirea camerelor de uscare.

 

2. Grosimea stratului umed
Reologia multor lacuri de dispersie permite aplicarea straturilor umede într-un categorie dimensională superioară. Astfel de straturi de lac nu se pot întări însă suficient în intervalul de timp normal de 12-18 ore, ceea ce duce la probleme la transportul, prinderea şi stivuirea ferestrelor. Dacă se doreşte ca stratul de lac să se usuce peste noapte, lacurile pe bază de apă nu trebuie aplicate într-un strat mai gros de 150 μm.

3. Uscarea
Dacă uscarea se constată numai vizual sau prin atingere cu mâna şi este aplicat un al doilea strat după numai câteva ore, este posibil ca primul strat să fie exfoliat de apa celui de-al doilea strat şi apoi să se usuce cu întârziere.

 

4. Profilurile de etanşare
Materialele şi garniturile de etanşare trebuie să fie compatibile cu sistemul de lacuri pe bază de apă, pentru a se preveni exfolierea, decolorarea sau lipirea de materialul de acoperire.

 

5. Feroneria
Feroneria şi sistemele de fixare trebuie să fie rezistente la coroziune. Forţa de apăsare dintre cadru şi canat trebuie să fie uniformă pe întreaga componentă (canat) şi nu trebuie să fie prea mare.